Leergang Verzekeringstechnieken

Diploma: certificaat Leergang Verzekeringstechnieken

Studielast: 84 uur contacttijd

Niveau: MBO met wiskunde

Locatie: Johan de Witt huis (Utrecht)

Contactpersoon: Jessica Bosch (030-6866155)

 

Het Actuarieel Instituut (AI) biedt financiële professionals uit de verzekerings- en pensioensector een praktische leergang Verzekeringstechnieken. De leergang stelt de deelnemer in staat elementaire berekeningen op gebied van levens-, schade-, en pensioenverzekeringen uit te voeren en geeft inzicht in het (actuariële) speelveld van een verzekeraar en pensioenfonds.

 

Voor wie

Bent u werkzaam op een verzekerings- of pensioenadministratie, een helpdesk of bent u accountmanager in de verzekerings- of pensioenbranche, dan is deze opleiding de actuariële basis die u nodig heeft! Als senior in de verzekerings-, en pensioenbranche is het van belang goed inzicht te hebben in de actuariële processen binnen de organisatie.

 

Inhoud van de leergang

De leergang biedt een mix aan actuariële technieken en kennis van het speelveld bij verzekeraars en pensioenfondsen. Aan de volgende onderwerpen wordt aandacht besteed:

 

  • Branchekennis verzekeraars en pensioenfondsen

  • Inleiding in Risicomanagement

  • Bepalen van financiële stromen en voorzieningen

  • Netto koopsom en bruto berekeningen

  • Mutaties op individuele- en pensioenverzekeringen

  • Pensioenberekeningen en hun financiering

  • Premieberekening voor schadeverzekeringen

  • Het herverzekeren van schadeverzekeringen

  • Verslaglegging (o.a. Jaarwerk)

 

Toelatingseisen

De leergang is op MBO-niveau en kennis van wiskunde noodzakelijk. Werkzaam zijn binnen een verzekeraar of pensioenfonds wordt sterk aanbevolen.

 

Certificaat

Na succesvolle afronding ontvangt u het certificaat Leergang Verzekeringstechnieken van het Actuarieel Instituut.

 

Praktische informatie

De leergang Verzekeringstechnieken bestaat uit twee volledige dagen en twintig middagcolleges en een afsluitend examen. Tijdens de eerste dag krijgt u een opdracht die individueel, dan wel met maximaal twee personen, moet worden uitgewerkt en ingeleverd tijdens de laatste collegedag (22). De opdracht telt mee voor het eindcijfer.

 

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de Leergang Verzekeringstechnieken contact op met Jessica Bosch op telefoonnummer 030-6866155 of per e-mail jessica.bosch@ag-ai.nl.