De volgende financiële crisis in zicht

Datum
09-03-2020
Locatie
Johan de Witt huis (Utrecht)
Omschrijving

Tijd 09.00 - 13.00 uur | Aangevraagd voor 4 PE-punten | Prijs Euro 479Informatie
Doelgroep

 

Actuarissen, actuarieel analisten, controllers, accountants, investor relations professionals en beleggers.

 

Doel

Door het bestuderen van verschillende soorten financiële crises leert u de kenmerken van een volgende crisis te herkennen en weet u welke fouten er in het verleden zijn gemaakt. Tevens leert u de rol van de verschillende partijen die bij een financiële crisis betrokken zijn.

 

Programma

Toonaangevende economen waarschuwen voor een nieuwe financiële crisis. De steeds verder dalende (negatieve) rentes, oplaaiende handelsconflicten en toegenomen politieke onzekerheid lijken weinig goeds te voorspellen. Maar hoe gaat die nieuwe crisis zich manifesteren en wat zijn de gevolgen voor financiële instellingen en dienstverleners? Krijgen we langdurig te maken met bijvoorbeeld negatieve rentes? Gaan centrale banken verder met nieuwe monetaire experimenten zoals het opkopen van aandelen of zelfs het uitdelen van ‘helikoptergeld’? En wat betekent dergelijk beleid voor de economie en inflatie in Nederland?

 

Er valt veel te leren van de uiteenlopende crises uit het verleden, zoals de Grote Depressie in de jaren ’30, stagflatie in de jaren ’70, wisselkoerscrises in de jaren ’80 en de Japanse lost decade. Welke paralellen zijn te trekken met de huidige economische en politieke omgeving? En (hoe) kunnen financiële instellingen en het bedrijfsleven zich wapenen tegen de volgende financiële crisis? Of kan dat überhaupt niet?

 

Het Coronavirus is door de WHO uitgeroepen tot een internationale gezondheidscrisis. Wat is het effect op de mondiale economie en op de financiële markten? Waar moeten we rekening mee houden en helpt onze ervaring uit eerdere crises daarbij?

 

Aan bod komen de volgende onderwerpen:

 

  • Overzicht van type financiële crises (schuld, inflatie, banken, wisselkoers, mondiaal)
  • Rol van overheden, centrale banken en toezichthouders
  • Psychologie van markten in crisissituaties 
  • Hedging strategieën voor pensioenfondsen en verzekeraars
  • Lessons learned en scenario's bij het Coronavirus (discussie)
  • Hoe ziet de volgende crisis eruit?   

 

Spreker

Dr. Ronald Bosman is onafhankelijk consultant en trainer, gespecialiseerd in scenario-analyse en behavioral risk management. Bosman is ook parttime verbonden aan de VU School of Finance & Risk Management.

 

Algemene informatie

Inschrijfprocedure

Accreditatie

Annuleren

Facturatie