Online training Scenarioplanning: ontwikkeling en toepassing van scenario's

Datum
02-04-2021
Locatie
Online
Omschrijving

Data: 2, 9, 16 en 23 april, 14, 21 en 28 mei, 4, 11, 18 en 25 juni | Tijd: 9.00 tot 10.15 uur | Aangevraagd voor 15 PE-punten | Prijs Euro 1.299Informatie
Doelgroep

U heeft een seniorfunctie in de financiële sector en bent verantwoordelijk voor of betrokken bij de ontwikkeling van de strategie binnen uw organisatie. Deze training is bij uitstek geschikt voor actuarieel professionals met een managementfunctie, CFO’s, CEO’s, strategiemedewerkers en marketing managers.

 

Doel                                

Tijdens deze online training past u op een zelfgekozen onderwerp een geavanceerde versie van de scenariomethode toe. Theorie, oefening en intervisie wisselen elkaar af.

 

Na afloop van de training:

 • Weet u uit welke stappen scenarioplanning bestaat en heeft u dit ook toegepast voor een concreet vraagstuk binnen uw organisatie;
 • Bent u deskundige in het gebruik van scenario’s en weet u de ‘binnenwereld’ (organisatieniveau) te verbinden met de ‘buitenwereld’ (economische context);
 • Kunt u de voordelen benoemen van scenarioplanning bij het ontwikkelen van strategisch beleid.

 

De training bestaat uit 11 online bijeenkomsten van één uur, in een tijdsbestek van 3 maanden, waarin u een bruikbaar scenario voor uw organisatie ontwikkelt. U volgt 8 webinars en neemt deel aan 3 begeleidde online intervisiebijeenkomsten. Daarnaast werkt u aan een scenarioplanning voor uw organisatie (1 uur per week) die telkens wordt geëvalueerd. Voor het bestuderen van de theorie buiten de bijeenkomsten om, worden nog eens 4 PE-punten aangevraagd. De leerstof, opdrachten en theorie worden in een online leeromgeving aangeboden.

 

Programma

Scenarioplanning is een krachtige methode om toenemende onzekerheid in beeld te brengen. Op welke wijze scenarioplanning wordt toegepast, is afhankelijk van tijdpad, sector en locatie en verschaft veel inzicht, maar het vergt ook oefening.

 

Grondlegger van het leren denken in scenario’s is Pierre Wack (1922–1997) van Shell. Het doel van scenarioplanning is volgens Wack om de cognitieve bias, of zoals hij het noemde ‘de mentale kaart’ die ieder mens heeft niet alleen te adresseren, maar ook te verruimen. De aangeboden methode gaat verder dan het gebruikelijke ‘kwadrant’ en omvat drie kernpunten: het verbinden van mondiale scenario’s met focusscenario’s, het gebruik van fundamentele drijvende factoren en de mogelijkheid tot het toekennen van gewichten aan scenario’s waar dat kan en nuttig is.

 

 1. Vrijdag 2 april: Scenarioplanning in kort bestek
 2. Vrijdag 9 april: Leren uit de scenariopraktijk, lessen uit de Shell-scenariopraktijk
 3. Vrijdag 16 april: Mondiale lange termijn scenario’s 2020 – 2045
 4. Vrijdag 23 april: Het ontwikkelen van verkennende en gerichte scenario’s

 

 1. Vrijdag 14 mei: Intervisiebijeenkomst #1

 

 1. Vrijdag 21 mei: Mondiale financieel-economische ontwikkelingen

 

 1. Vrijdag 28 mei: Intervisiebijeenkomst #2

 

 1. Vrijdag 4 juni: Bespreking scenarioprojecten
 2. Vrijdag 11 juni: Het gebruiken van scenario’s

 

 1. Vrijdag 18 juni: Intervisiebijeenkomst #3

 

 1. Vrijdag 25 juni: Afronding en conclusies; het presentabel maken van de zelf ontwikkelde scenarioplanning

 

De intervisiesessies zijn een half uur per groep, maar de data, tijden en duur hiervan zijn flexibel in overleg met de docenten.

 

Voorbereiding

Voor een optimaal rendement van de online bijeenkomsten is het wenselijk dat u de aangeboden theorie en opdrachten voor iedere bijeenkomst heeft afgerond. Op deze wijze kunt u binnen het tijdsbestek van de 11 bijeenkomsten een bruikbaar eindproduct opleveren.

 

Sprekers

Henk Krijnen is bedrijfskundig adviseur. Na een ingenieursstudie in Delft heeft hij 35 jaar bij Shell gewerkt waarvan de laatste vijf jaar bij de afdeling Strategy and Planning op het hoofdkantoor in Den Haag. Daar ontwikkelde hij nieuwe concepten voor onzekerheids- en scenario-analyse. Sinds 2016 heeft hij zijn eigen adviesbureau NavIncerta.

 

Sander Boon MSc. is politicoloog en publiceert regelmatig in uiteenlopende media over politiek, economie en het monetaire systeem. Naast zijn werkzaamheden geeft hij regelmatig online marktcommentaar en lezingen. Sander verzorgt met enige regelmaat PE- webinars bij het Actuarieel Instituut.

 

Inloggen voor de trainingen

De online trainingen beginnen om 9 uur, u dient tot 10.15 uur in uw agenda te reserveren. Wij verzoeken u op tijd in te loggen, dat kan al vanaf 8.45 uur. U ontvangt een dag voor de training uw unieke inlogcode voor het webinar-programma Zoom Pro. Met het activeren van alle veiligheidsopties in Zoom Pro is een veilige, online omgeving gecreëerd. Kijk hier wat u van ons ontvangt om Zoom Pro te gebruiken en de training te kunnen volgen. 

 

Algemene informatie

Inschrijfprocedure

Accreditatie

Annuleren

Facturatie