AI Summerschool 2022 (online)

Datum
22-09-2022
Locatie
Online
Omschrijving

Data: 22 en 23 september 2022 l Tijden: donderdag van 12.15 tot 17.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 13.30 uur | Aangevraagd voor 8 PE-punten, waarvan 2 ethiek punten | Euro 899Informatie
Doelgroep

Actuarieel en financieel professionals.

 

Hoe het werkt

Uniek aan onze Summerschool 2022 is dat u zelf uw programma samenstelt. Tijdens en na de sessies is er ruimte voor interactie en discussie.

 

Het programma bestaat uit 4 workshoprondes waarbij u per ronde een keuze kunt maken uit verschillende onderwerpen. Na inschrijving ontvangt u vóór 14 september een persoonlijke e-mail om uw programma samen te stellen. U ontvangt enkele dagen voor de start van de Summerschool 2022 uw inloggegevens. 

 

Donderdag 22 september 2022

12.15 uur    

Opening door drs. Marcel van Delft AAG, bestuurslid Actuarieel Instituut

 

12.30 – 14.30 uur Ronde 1 Keuzeworkshops

 

1A     Python meets Blockchain!

Na het volgen van deze bijeenkomst begrijpt u wat de Blockchain doet en waarom deze technologie de financiële sector mogelijk drastisch gaat veranderen.

 

Spreker

Drs. Pieter Marres AAG (QuantSense B.V.) helpt bedrijven om met data meer inzicht en waarde te creëren. Voor Actuarieel Instituut verzorgt hij de basiscursus “Python voor actuarieel professionals” en in De Actuaris schreef hij een artikel over de kansen en risico’s van crypo’s en de onderliggende technologie, de Blockchain.

 

1B     Wet toekomst pensioenen
De Wet toekomst pensioenen is eind maart naar de Tweede Kamer gestuurd. Wat staat erin? Wat is er veranderd ten opzichte van het pensioenakkoord 2020? Hoe zien de toekomstige contracten eruit? We lopen de nieuwste inzichten langs.

 

Spreker

Drs. Agnes Joseph AAG werkt al 20 jaar als Actuaris en ALM adviseur. Ze is onder andere docent bij de Stichting Pensioen Opleidingen en het Actuarieel Instituut, Netspar Research Fellow en columnist van FD PensioenPro.

 

14.30 – 15.00 uur Pauze

15.00 – 17.00 uur Ronde 2 Keuzeworkshops

 

2A       Inzicht in fairness en discriminatie via proxy bij tariferen via machine learning               technieken

Deze workshop geeft inzicht in het recente wetenschappelijk onderzoek rond bias, fairness en discriminatie in machine learning technieken. U werkt specifiek rond het opbouwen van een risicotarief voor een portefeuille met uitgesloten (protected) karakteristieken en niet uitgesloten (unprotected) kenmerken. Via numerieke voorbeelden illustreert de workshop verschillende tariferingsmodellen (van GLM tot bijv. GBM, een gradient boosting machine) en worden fairness concepten en discriminatie-by-proxy inzichtelijk gemaakt

 

Spreker

Prof. dr. Katrien Antonio is hoogleraar actuariële wetenschappen aan KU Leuven en hoogleraar actuarial data science aan de UvA. Katrien’s onderzoek richt zich op de inzet van statistische en machine learning technieken in het actuariaat.

 

2B       Masterclass ESG

Van ondernemingen en instellingen wordt steeds meer verwacht als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen en beleggen.

Het doel van deze Masterclass is kennis over ESG, ESG-risico’s en ESG wetgeving overdragen en toe te passen in het werk van actuarissen.

 

Tijdens deze Masterclass ESG wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:

 

 • Wat is ESG?
 • Waarom wordt er maatschappelijk verantwoord belegd en in welke mate?
 • Wat zijn belangrijke ESG-risico’s?
 • Met welke beleggingsinstrumenten kan je sturen op ESG?
 • Wat zijn ESG-trends en ontwikkelingen in Nederland en internationaal?
 • Met welke ESG wet- en regelgeving hebben en krijgen ondernemingen en financiële instellingen te maken?

 

Spreker

Drs. Bas Knol RBA RBP (ESG Consultant bij Probability & Partners) heeft meer dan 30 jaar gewerkt voor vermogensbeheerders, pensioenfondsen, banken en verzekeraars. Vanaf 2014 richt hij zich op de oplossing van ESG-vraagstukken.

 

 

Vrijdag 23 september 2022

9.00 – 11.00 uur Ronde 3 Keuzeworkshops

3A       Computer says no: ethische inzet Data Science

Doel van deze workshop is inzicht te geven in de ethische dimensies van uw werk en met name de ethische uitdagingen waar we allemaal mee geconfronteerd worden in een steeds sneller digitaliserende wereld.

 

Tijdens deze workshop kijken we naar de ethische dimensie van ons toenemend gebruik van data in de bedrijfsvoering. Welke kansen biedt de technologie maar ook welke risico’s zijn ermee verbonden? Hoe objectief en wiskundig algoritmes en AI-systemen ook mogen lijken, ze zijn nooit waardenvrij. Het inzetten van datagedreven processen zoals AI gedreven beslissingen brengt daarmee belangrijke ethische afwegingen met zich mee. Hoe kunnen we ons hier vanuit de ethiek toe verhouden en hoe zorgen we dat die ethiek een plek krijgt in de structuren en processen van een organisatie?

 

Spreker

Joris Krijger is PhD Ethics & AI (Philosophy and Law) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast werkt hij als Ethics & AI Officer bij de Volksbank en is hij gastdocent bij verschillende universiteiten en opleidingen.

 

3B       Psychologie van het overtuigen

Collega’s die slecht luisteren, een idee dat maar niet tussen de oren komt of een onstuitbare lawine aan kritiek: invloed in gesprekken komt nooit vanzelf. U bent de expert op de inhoud, maar hoe vertaalt u die expertise naar meer invloed?

 

Tijdens de training Psychologie van het overtuigen worden belangrijke psychologische inzichten concreet vertaald naar uw praktijk. Aan de hand van Nobelprijswinnend onderzoek van onder andere Daniel Kahneman krijgt u meer grip op het verloop van gesprekken en leert u bijvoorbeeld hoe u zich wapent tegen de negativiteitsreflex, weerstand en emotie.

 

Een greep uit het programma:

 

 • De wetten van breinvriendelijk overtuigen
 • De kunst van het verleiden
 • Aandacht geven en aandacht krijgen
 • Zes overtuigingsprincipes voor een sterk verhaal
 • Effectieve reactiestrategieën in elk gesprek

 

Spreker

Roos Koeman (Debat.nl) is werkzaam als trainer voor Debat.nl en is daarnaast verandermanager, (team)coach en trainingsacteur.

 

3C        5 perspectieven op de risicotrends voor 2023
Risicomanagement blijft een spannende opgave in een omgeving met meer onzekerheid en mogelijk grote verschuivingen in de uitkomsten. De raming van De Nederlandsche Bank laat zien, dat mogelijke uitkomsten heel verschillend kunnen zijn. Dus hoe kunnen we ons het best op 2023 voorbereiden?

 

 1. Hoe ga je met de toegenomen onzekerheid om?
 2. Hoe hebben de trends zich vanuit risicoperspectief ontwikkeld en welke samenhangen bestaan er?
 3. Welke bronnen kunnen bij de scenario-analyse betrokken worden?
 4. 4 perspectieven:
  1. Klimaatontwikkelingsperspectief
  2. Geo politiek perspectief
  3. Technisch perspectief
  4. Regulatorisch perspectief
  5. (Post-) covid perspectief (het is nog niet voorbij)
 5. Welke acties zijn zinvol?

 

Spreker

Dr. Gerrit Jan van den Brink RA adviseert ondernemingen vanuit het strategisch en tactisch perspectief met betrekking tot risicomanagement, ESG, AI en compliance. Hij is verbonden aan verschillende instellingen in binnen- en buitenland. Voorheen heeft hij verschillende functies bij de financiële en consulting organisaties vervuld, waaronder die van CRO en CFO.

 

11.00 – 11.30 uur Pauze

11.30 – 13.30 uur Ronde 4 Keuzeworkshops

 

4A       Computer says no: ethische inzet Data Science

Doel van deze workshop is inzicht te geven in de ethische dimensies van uw werk en met name de ethische uitdagingen waar we allemaal mee geconfronteerd worden in een steeds sneller digitaliserende wereld.

 

Tijdens deze workshop kijken we naar de ethische dimensie van ons toenemend gebruik van data in de bedrijfsvoering. Welke kansen biedt de technologie maar ook welke risico’s zijn ermee verbonden? Hoe objectief en wiskundig algoritmes en AI-systemen ook mogen lijken, ze zijn nooit waardenvrij. Het inzetten van datagedreven processen zoals AI gedreven beslissingen brengt daarmee belangrijke ethische afwegingen met zich mee. Hoe kunnen we ons hier vanuit de ethiek toe verhouden en hoe zorgen we dat die ethiek een plek krijgt in de structuren en processen van een organisatie?

 

Spreker

Joris Krijger is PhD Ethics & AI (Philosophy and Law) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast werkt hij als Ethics & AI Officer bij de Volksbank en gastdocent bij verschillende universiteiten en opleidingen.

 

4B       Overtuigend presenteren

Waarom Overtuigend presenteren? Wetenschappelijke inzichten, technische hoogstandjes of baanbrekende theorieën: niet alles is even makkelijk te presenteren. En toch weten TED Talk sprekers hier overal ter wereld een boeiend verhaal van te maken. Ze leren hoe zij overtuigend kunnen presenteren. Hoe doen zij dat? Wat maakt dat luisteraars hun aandacht erbij houden, ongeacht het thema? Hoe neemt u uw eigen publiek ook zo mee in presentaties?

 

U leert presenteren volgens het beproefde recept van de TED Talk: pakkend, persoonlijk en duidelijk. Beeld u zich in dat het publiek achttien minuten lang aan uw lippen hangt. U ontdekt in één workshop welke technieken essentieel zijn en oefent met een goede spanningsopbouw, authentiek spreken en verteltechnieken om uw eigen persoonlijke TED Talk aan het slot van de dag extra overtuigingskracht te geven.

 

Tijdens de workshop werken we onder andere aan:

 

 • Grijp aandacht vanaf de eerste minuut
 • De kunst van storytelling
 • De structuur van een sterke TED Talk
 • Het geheim van non-verbale rust en impact
 • Recepten voor een onvergetelijk indruk
 • Retorische intelligentie
 • Meer flair en charisma
 • De onvermijdelijke climax

 

Spreker

Roos Koeman (Debat.nl) is werkzaam als trainer voor Debat.nl en is daarnaast verandermanager, (team)coach en trainingsacteur.

 

4C       Operational resilience succesvol versterken, wat is zinvol en waar zijn de valkuilen
Operational Resilience is de vaardigheid van een financiële instelling om kritische operaties in een disruptief scenario te kunnen blijven uitvoeren.

Operational resilience begint bij mensen, maar wat betekent het? Hoe kan operational resilience het beste aangepakt worden? En wat betekent Resilience uit het zicht van de toezichthouders?

Na deelname aan dit webinar bent u in staat met uw organisatie goed in te spelen op de nieuwe eisen, hebt u oog voor de menselijke kant van operational resilience en kunt u met beperkte inzet van middelen zinvolle maatregelen voor medewerkers en de organisatie nemen.

 

Spreker

Dr. Gerrit Jan van den Brink RA adviseert ondernemingen vanuit het strategisch en tactisch perspectief met betrekking tot risicomanagement, ESG, AI en compliance. Hij is verbonden aan verschillende onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland en heeft verschillende functies bij financiële- en adviesorganisaties vervuld, waaronder die van CRO en CFO.

 

Inloggen voor het webinar

Wij verzoeken u op tijd in te loggen, dat kan al een kwartier voor de start van elke workshop. U ontvangt enkele dagen voor het webinar uw unieke inlogcode voor het webinar-programma Zoom Pro. Met het activeren van alle veiligheidsopties in Zoom Pro is een veilige, online omgeving gecreëerd. Kijk hier wat u van ons ontvangt om Zoom Pro te gebruiken en het webinar te kunnen volgen. 

 

Algemene informatie

Inschrijfprocedure

Accreditatie

Annuleren

Facturatie