AG Jaarcongres 2016

Datum
02-06-2016
Locatie
De Rijtuigenloods (Amersfoort)
Omschrijving

 

Wat is het nieuwe normaal en wat is de impact voor nu en in de (verre) toekomst? Verken het verzekerings-, het pensioen- en het maatschappelijk landschap tijdens het AG Jaarcongres 2016! Deze drie subthema’s worden vanuit technische, innovatieve en ethische invalshoek voor u belicht.

 

Benieuwd naar Het nieuwe normaal?

Laat u op donderdag 2 juni a.s. in De Rijtuigenloods te Amersfoort inspireren door de sprekers prof. mr. dr. Femke de Vries (AFM), drs. ing. Jacques Pijl (auteur van het boek Het nieuwe normaal), Aad Schulten (CRM Partners), mr. drs. Michael Visser (Universiteit Tilburg), dr. Koen Hindriks (TU Delft), mr. dr. ir. ir. Lambèr Royakkers (TU Eindhoven), dr. Koen Versmissen (Privacy Management Partners), prof. dr. Leo van Wissen (NIDI), Felix Tenniglo (InShared), Jens van Egmond en Koos Lieffijn (beiden PensioenLab).

 

Programma

12.30 uur Ontvangst

13.30 uur Opening

13.40 uur Presentatie prof. mr. dr. Femke de Vries (AFM) 

14.40 uur Start presentaties 1e ronde

15.10 uur Pauze

15.50 uur Start presentaties 2e ronde

16.40 uur Start presentaties 3e ronde

17.30 uur Presentatie drs. ing. Jacques Pijl (Turner)

18.00 uur Afsluiting met borrel

 

Aanmelden

Registreer nu via de persoonlijke uitnodiging die u per e-mail van het AG heeft gekregen! Geen uitnodiging ontvangen? Stuur dan een e-mail naar jaarcongres@ag-ai.nl.
 

PE-punten

Het AG Jaarcongres 2016 wordt aangevraagd voor 3 PE-punten.

 

Sprekers

 

 • prof. mr. dr. Femke de Vries (AFM)
  Femke de Vries is sinds 1 oktober 2015 bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Binnen het bestuur is zij verantwoordelijk voor: Verzekeren en Pensioenen; Lenen, Sparen en Retailbeleggen; Accounttoezicht; Toezicht Service Centrum en het Expertisecentrum.

 

 • drs. ing. Jacques Pijl (Turner)
  Jacques Pijl is als directeur van adviesbureau Turner gespecialiseerd in strategie-implementatie. Pijl adviseert al twintig jaar directies van toonaangevende ondernemingen bij grootschalige transformaties en chirurgische precisie-ingrepen.
  Het nieuwe normaal plaatst organisaties in een ‘spagaatmanagement’ waarbinnen zij moeten manoeuvreren tussen hard en zacht, tussen lange en korte termijn, tussen cijfers en zingeving, tussen alleen en samenwerken, snelheid en op de rem trappen. ‘Het Nieuwe Normaal vraagt slagkracht, wendbaarheid en vooral voorbeeldige executie.’

 

Het verzekeringslandschap

 • Innovatie, trends in de verzekeringsbranche - door drs. Aad Schulten (CRM Partners)
  Aad Schulten is werkzaam bij CRM Partners en verantwoordelijk voor het FinanceLab.
  Digitalisering staat bij veel verzekeraars bovenaan het prioriteitenlijstje. En terecht, want de markt krijgt steeds meer te maken met snelle start-ups die technologie inzetten om de markt te ontwrichten. Het tijdperk van drones, zelfrijdende auto’s en wearables staat voor de deur. Om nog relevant te blijven voor de markt, is voor verzekeraars nu het moment aangebroken om hun eigen business model te innoveren. Maar tijdens deze digitale transformatie mogen we één ding niet uit het oog verliezen; de persoonlijke relatie met de klant. Want door alle digitalisering, wordt juist de factor mens steeds belangrijker. Mensen zijn uiteindelijk diegene die zorgen voor onvergetelijke klantervaringen. Maar hoe borg je een perfecte balans tussen mens en techniek?

 

 • Privacy van Big Data - door dr. Koen Versmissen CIPP/E (Privacy Management Partners)
  Dr. Koen Versmissen is partner bij Privacy Management Partners, het eerste Data Protection Officer bureau in Nederland.
  Met de toenemende mogelijkheden van het gebruik (misbruik) van Big Data door o.a. verzekeringsmaatschappijen, is de vraag gerechtvaardigd wat dit betekent voor de privacy (wetgeving) van personen, ondernemingen en (overheid) instellingen op korte en lange termijn?

 

 • Toekomst verzekeringsbehoefte - Felix Tenniglo en Irene van den Brink (InShared)
  Irene van den Brink, Director Business Development, werkt sinds 2011 bij InShared na 15 jaar innovatie en business development voor banken en verzekeraars wereldwijd. Binnen InShared is ze verantwoordelijk voor internationale business development en de fintech entiteit OutShared. Ze is regelmatig spreker op internationale congressen in de verzekerings- en fintech wereld. Daarvoor was ze binnen VODW verantwoordelijk voor innovatieve projecten van internationaal leidende merken als Zurich Financial Services, ABN AMRO, ING en Philips. Haar kwaliteit is om altijd klantperspectief centraal te stellen bij het optimaliseren van bedrijfsstrategieën en resultaat.

 

Het pensioenlandschap

 • Het toekomstige pensioenstelsel - door mr. drs. Michael Visser (Pensioen GeMi, Tilburg University)
  Mr. drs. Michael R. Visser (1980) is pensioenonderzoeker bij het CompetenceCentre for Pension research (CCP) van Tilburg University en Netspar. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer via Pensioen GeMi en hoofdredacteur van Pensioen & Praktijk. Michael maakte zich in een vroeg stadium sterk voor de ontwikkeling van een pensioenregister in Nederland en bedacht de Pensioenschijf van Vijf.

  Een nieuw pensioenstelsel is broodnodig. In essentie is pensioen vrij simpel: zelf zorgen voor een goede oude dag. Wat dat is bepaalt iedereen voor zichzelf. Maar zelf zorgen betekent niet ‘alleen zorgen’. Hoe gaat het nieuwe stelsel eruit zien? Wat zijn de juiste ingrediënten? Michael neemt u mee in zijn persoonlijke pensioenplaatje.

 

 • Solidariteit - door Jens van Egmond en Koos Lieffijn (beiden PensioenLab)

  Het PensioenLab is een denktank voor jongeren in de pensioenwereld: www.pensioenlab.nl.

  Jens en Koos gaan in op het toekomstbeeld van ons pensioenstelsel, zonder zich te laten hinderen door de huidige normen. Een bezoek aan hun presentatie levert prikkelende discussies en technische uitdagingen op. Onderwerpen als privacy, algemene verplichtstelling, de beleggingsspagaat en flexibele pensioenleeftijd komen voorbij. Kortom: laat je een spiegel voorhouden door jongeren.

 

 • Langer doorwerken valt nog niet mee - door prof. dr. Leo van Wissen (NiDi)
  Leo van Wissen is directeur van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NiDi) en hoogleraar Economische Demografie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  Oudere werknemers voelen zich overvallen en boosheid is vaak troef. Langer doorwerken blijkt voor een aanzienlijke groep oudere werknemers niet mee te vallen. Door de elkaar snel opvolgende veranderingen in de regelgeving rondom het pensioen moeten werknemers én werkgevers hun oriëntatie op pensioen grondig herzien. Voor grote groepen werknemers raakte de pensioendatum waarop men al jaren rekende plotseling uit zicht. Tegelijkertijd worden we wel steeds ouder, en de extra jaren zijn grotendeels jaren zonder grote beperkingen. Ziekte blijkt niet een heel belangrijke reden om eerder uit te treden. Wat betekenen beide inzichten voor pensionering en werken in de toekomst?

 

Het maatschappelijk landschap

 • Robotisering: ethiek en professionalisering - door mr. dr. ir. ir. Lambèr Royakkers (TU Eindhoven)
  Lambèr Royakkers is hoofddocent aan de TU Eindhoven, Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, en is een expert op het gebied van ethiek van de techniek. Hij heeft zich gespecialiseerd in robotica, en auteur van het boek Just Ordinary Robots (2016).
  In de nabije toekomst worden robots breed in onze samenleving ingezet en dat zal een grote impact hebben op onze samenleving.

 

 • Robotisering, kunstmatige intelligentie - door dr. Koen Hindriks (TU Delft)
  Koen Hindriks is universitair hoofddocent in de Interactive Intelligence groep aan de Technische Universiteit Delft en voorzitter van de Benelux Vereniging voor Kunstmatige Intelligentie. Zijn onderzoek richt zich op autonome beslissystemen, cognitieve systemen, en mens-robot interactie. Hij heeft de RoboTutor ontwikkeld die les kan geven over robots.

 

 • Consumentenbelangen - door Frank Bovée (Deloitte)
  Frank Bovée is ‎Director Insurance bij Deloitte en gespecialisserd in strategic business & IT turnarounds.