Themadag Risicomanagement van A tot Z

Datum
17-04-2019
Locatie
Green Village (Nieuwegein)
Omschrijving

Tijd: 10.00 - 16.00 uur | Aangevraagd voor 5 PE-punten | Prijs: Euro 425 voor leden van het Koninklijk Actuarieel Genootschap, Euro 640 voor andere geïnteresseerden.Informatie
Doelgroep

Financieel professionals werkzaam in het risicomanagement, actuarieel professionals, controllers en accountants.

 

Doel

U krijgt een overzicht van actuele thema’s binnen risicomanagement bij verzekeraars, pensioenfondsen en banken. Hoe worden de sleutelfuncties ingericht en op welke uitdagingen moet je vandaag de dag als risicomanager zijn voorbereid? Op welke wijze kun je algoritmes voor je laten werken en hoe krijg je grip op de risico’s? Is een Free Capital Generation stuurbaar en hoe organiseer je dat? De verschillende presentaties en de twee parallelsessies leveren u nieuwe informatie en tips op om uw risicomanagementfunctie verder te professionaliseren.

 

Locatie

Vanwege de grote belangstelling, hebben wij besloten om uit te wijken naar een externe locatie. De bijeenkomst zal plaatsvinden bij Green Village, in Nieuwegein (Blokhoeve 7).

 

Programma

 

09.30 u Ontvangst met koffie en thee
10.00 - 10.15 u Setting the scenes Jasper Hoogenstraaten MSc (AG-commissie ERM)
10.15 - 11.00 u

De actuaris als risicomanager en bestuurder

 

Tijdens deze sessie ligt de nadruk op de ontwikkelingen van de risicomanagementfunctie en de omgang met stakeholders zoals DNB. Hoe ga je bijvoorbeeld in de praktijk om met wet- en regelgeving en meer specifiek de invloed en impact daarvan voor het risicomanagement domein?

 

 

drs. Jordi van Irsen AAG MBA  (Klaverblad Verzekeringen)

11.00 - 11.15 u Pauze
11.15 - 12.00 u

Free Capital/Organic/Net Capital Generation

 

Free Capital Generation (FCG) is met de komst van Solvency II de afgelopen jaren snel opgekomen als winstbegrip onder de Nederlandse verzekeraars. Maar wat houdt capital generation eigenlijk in en is het te sturen? En zo ja, op welke manier worden risico’s op de juiste wijze gereflecteerd in dit nieuwe winstbegrip?

 

 

 

Tessa van Staten MSc AAG (Achmea)

12.00 - 12.45 u

Kwantitatief klimaatrisico

Wat is de impact van de energietransitie voor institutionele beleggers? Wat zijn beleggingsrisico's gerelateerd aan de energietransitie? En, hoe ga je hier mee om in het kader van risicomanagement?

 

 

drs. Ridzert van der Zee (Triple A Risk Finance)

12.45 - 13.30 u

Lunch

 

Na de lunch worden twee parallelsessies aangeboden. Na uw inschrijving ontvangt u een e-mail om uw keuzes voor de verschillende workshops aan te geven.

13.30 - 14.30u Parallelsessie 1
1a.

Risicomanagementfunctie bij verzekeraars

 

 

Tijdens deze sessie wordt een vertaalslag gemaakt van de Solvency II-regelgeving naar praktische invulling van de risicomanagementfunctie, zoals de taakafbakening van risicomanagementfunctie met de operationele bedrijfsvoering en de samenwerking met de andere Solvency II functies.

 

 

 

drs. John Oost AAG RBA en drs. Annelies Mirani AAG (Achmea)

1b.

Model risk management bij banken: Datavalidaties en eerlijke algoritmes

 

Toenemende regelgeving rondom model risico, leidt er toe dat banken inmiddels ver gevorderd zijn met het inrichten van een model risk management framework. Model governance en model life cycle management vormen de key elements van model risk management. Meer informatie over deze sessie>>

 

 

 

 

dr. Sandra Muijs (De Volksbank)

14.30 u Pauze
15.00 - 16.00 u Parallelsessie 2
2a.

IORP-RMF bij pensioenfondsen

 

Met de implementatie van IORP II in de Nederlandse wetgeving is een risicobeheerfunctie een vereiste sleutelfunctie voor pensioenfondsen geworden. Maar wat doet deze risicobeheerfunctie eigenlijk precies? En wie kan deze rol het best invullen?

 

 

Ronald Hamaker MSc. en Jasper Hoogenstraaten MSc. (Triple A Risk Finance)

2b.

Modelvalidatie bij verzekeraars 

 

Met de komst van Solvency II is de rol van modelvalidatie en het belang van het managen van modelrisico toegenomen. Modelrisico is niet iets waarmee alleen verzekeraars te maken hebben die over een (Partieel) Intern Model beschikken. Elke verzekeraar heeft er mee te maken.

 

 

drs. Peter Dekker AAG (NN-group)

16.00 - 17.00 u Borreluurtje

 

 

Algemene informatie

Inschrijfprocedure

Accreditatie

Annuleren

Facturatie