FinanciŽle bubbels toen en nu

 

 

Toelichting:

Tijd 9.00 - 12.30 uur | Geaccrediteerd voor 3 PE-punten | Prijs Euro 370, indien u zich inschrijft vóór 12 maart betaalt u Euro 310.

Soort:
  PE-bijeenkomst
Locatie:Johan de Witt huis (Utrecht)
Startdatum: 9 april 2019  Aan Outlook toevoegen
Factsheet: 
URL: 


Agenda documenten
Filter: 

Er is 1 agenda document gevonden.

Programma

Financiële markten, zoals in onze tijd de eurodollar- en repomarkt, veroorzaken bubbels door het lenen van geld aan te moedigen. Door aan de ene kant een toename van geld van beleggers in een stijgende markt en aan de andere kant het toegenomen aanbod van goederen en/of diensten door ondernemers die geld willen verdienen, ontstaat bij iedere bubbel een omslagpunt waarbij de rationele verhouding tussen vraag en aanbod verdwijnt. Als reactie hierop ontstaat de vlucht uit de bubbel, met als gevolg het ineen klappen ervan.

 

Vanaf het moment dat het gebruik van goud als gebruikelijk betaalmiddel in 1971 afnam, is er sprake van een grote opgaande golf van prijzen in allerlei activa, zoals aandelen, vastgoed, afwisselende regio’s en landen, bepaalde grondstoffen, enzovoort. Eigenlijk zijn we in een periode aanbeland van seriële, elkaar afwisselende bubbels. Bubbels uit het verleden worden afgedaan als collectieve zinsbegoocheling, terwijl de seriële bubbels in onze tijd als normaal worden gezien of zelfs als permanente mogelijkheid om vooruit te kunnen komen in het leven. Immer, als in de ‘juiste’ bubbel is geïnvesteerd, is er als het ware sprake van een lot uit de loterij.

 

Om nieuwe trends en/of bubbels te herkennen, is het raadzaam de ontwikkelingen in de eurodollar- en repomarkt op de voet te blijven volgen. Daar bevindt zich immers de informatie die kan wijzen op zowel een opkomst als neergang van andere belangrijke markten in de wereld. In zijn presentatie gaat Sander Boon in op de psychologie van en het verschil tussen bubbelvorming in het verleden en heden.

 

Doelgroep

Deze bijeenkomst is bedoeld voor actuarissen en actuarieel analisten.

 

Docent

Sander Boon is politicoloog. Na zijn studie politicologie werkte Sander bij politieke denktanks en specialiseerde hij zich in de instabiele interactie tussen publiek geld (centrale banken) en private krediet creatie. In 2003 was hij medeoprichter van een denktank ter bevordering van economische vrijheid en een solide monetair systeem. 
 
Door de combinatie van zijn politieke en financieel-economische ervaring heeft Sander niet alleen de kredietcrisis zien aankomen, maar ook een unieke kijk op sociale, politieke, economische en monetaire ontwikkelingen. In 2012 verscheen zijn boek De geldbubbel bij Uitgeverij Business Contact. Het is een historische politiek-economische en monetaire analyse van de oorzaken van de kredietcrisis en de erop volgende politieke en economische crisis.
 
Sander publiceert regelmatig in binnen- en buitenland in uiteenlopende media over politiek, economie en het monetaire systeem, waaronder Het Financieele Dagblad, de Volkskrant, Trouw, Reformatorisch Dagblad en op internet. Naast zijn werkzaamheden geeft hij regelmatig marktcommentaar en lezingen.

 

Algemene informatie

Inschrijfprocedure

Accreditatie

Annuleren

Facturatie

 Agenda item: FinanciŽle bubbels toen en nu
details


Er is 1 agenda document gevonden.