Hide and seek: 5 rekenrentes in het pensioenakkoord – door drs. Agnes Joseph AAG

 

Aan het pensioenakkoord ging een eindeloze discussie over de rekenrente vooraf. Uiteindelijk kwam er een pensioencontract ‘zonder rekenrente’. Einde discussie. Maar als actuarissen weten we wel beter. Natuurlijk is er nog een rekenrente, hij is alleen verstopt. En dat maakt het pensioenakkoord nodeloos ingewikkeld.

 

Waar is de rekenrente dan gebleven? Hij heeft plaats gemaakt voor vijf projectierendementen:

  1. Projectierendement voor communicatie. Voor het berekenen van verwachte pensioenuitkeringen in goed, normaal en slecht weer.
  2. Projectierendement voor het bepalen van de balans tussen ambitie en premie. De premie nodig om de pensioendoelstellingen te halen, hangt af van het veronderstelde rendement.
  3. Projectierendement voor de fiscaal maximale premie vanuit de overheid. Berekend op een reëel rendement van 1,5%, wat neerkomt op een maximale premiegrens van 33%.
  4. Projectierendement voor de vaststelling van de hoogte van pensioen in de uitkeringsfase. Een hoger projectierendement geeft een hoger pensioen bij aanvang. Er komt een wettelijk maximum.
  5. Projectierendement voor het invaren. Omzetten opgebouwd pensioen naar de nieuwe regeling begint bij de risicovrije rekenrente.

 

Deze projectierendementen zijn verschillend, maar kennen allemaal de ‘uniforme rekenmethodiek’ als basis. Daarin rekenen we tienduizend economische scenario’s door. Binnen pensioencommunicatie gebruiken we die methodiek al, en dat leidde dit jaar tot onuitlegbare resultaten. De voorgeschreven rendementsverwachtingen en rentes gingen omlaag. Slecht nieuws voor verwacht pensioen. Maar volgens de uniforme rekenmethodiek ging het verwacht pensioen tot wel 10% omhoog. De omgekeerde wereld. Wilde je de consument net voorbereiden op slechtere tijden, moet je verplicht communiceren dat het ‘beter’ gaat.

 

Een voorbode wat ons straks te wachten staat. De discussie over de rekenrente is nu even voorbij, maar de prijs hiervoor is minder transparantie en uitlegbaarheid. Zou het niet slim zijn om nu nog één keer de discussie over de rekenrente op te pakken. Om gewoon één nieuwe rekenrente af te spreken. Want anders hebben we zometeen vijf discussies, over de vijf nieuwe rekenrentes. En zoals we allemaal weten: goede verstopplekjes zijn, als je het spel vaker speelt, steeds moeilijker te vinden.

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.