De crises beginnen immers pas weer in september – door drs. Jan-Huug Lobregt AAG

 

Beste mensen…. Zo begint Hugo de Jonge altijd zijn speeches. Dit doet hij zowel bij het CDA als bij de coronapersconferenties. Helaas leidt het vaak tot inconsistente berichten, vooral rondom de nieuwe coronamaatregelen. Het volk heeft het dan ook helemaal gehad met Hugo. Naar links, en dan weer naar rechts. Maar alleen De Slimste Mens Rob Kemps, beter bekend als Snollebollekes, maakt zich daarmee populair. Iedereen host van links naar rechts. En ook met Hugo moet mee gehost worden, alleen doet het volk dat dan met forse tegenzin.

 

Eén van de interessantste vragen die ik onlangs hoorde was: “met welke crisis krijgen wij de komende zes maanden te maken?” Is het de klimaatcrisis (stikstofprobleem, opwarming van de aarde), de gezagscrisis (drugsbendes hebben vrij spel in Nederland), de financiële crisis (schuldenberg naar corona, oplopende inflatie/rente), de onderwijscrisis (van basis of universitair onderwijs) en/of de crisis in de zorg (de betaalbaarheid)?

 

Eigenlijk zitten wij momenteel in één grote crisis. Het is een wonder hoe wij (relatief) ongeschonden door de coronacrisis zijn gekomen (tot nu toe). Het is bovendien wonderbaarlijk dat de coronacrisis niet tot een bankrun heeft geleid of erger. Dat heeft Hugo toch maar goed gedaan en daarvoor verdient hij zeker een compliment. Ere wie ere toekomt!

 

Toch is er actie nodig om alle bovengenoemde (potentiële) crises op te lossen of in elk geval aan te pakken. De coronacrisis heeft de crises in vooral het onderwijs en de zorg pijnlijk blootgelegd. De kwaliteit van het onderwijs was over de gehele breedte al niet goed genoeg en de zorg staat ook al geruime tijd zwaar onder druk. In Den-Haag pakken ze het ‘gelukkig’ al goed op door vooral te kissebissen. Leiderschap is meer dan ooit nodig. Helaas zijn die leiders er momenteel weinig in (politiek) Nederland. En de leiders die er zijn worden letterlijk (Peter R. de Vries) of figuurlijk (Pieter Omtzigt) kaltgestellt. Ik zie nog maar één mogelijkheid: Snollebollekes for President! Hij neemt tenminste iedereen van links naar rechts mee, ook bij zwalkend beleid!

 

Gelukkig beginnen de crises pas weer in september! Dus rest mij alleen nog iedereen een rustige en mooie zomervakantie te wensen. 

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.