Van proberen kun je leren - door drs. John Smolenaers AAG

 

Bij de meesten gaat een belletje gaan rinkelen bij het horen van Bitcoin, een toepassing gebaseerd op blockchaintechnologie. Er zijn echter al meer toepassingen: huurcontracten in vastgoed, doorverkoop van energie en registratie van notariële aktes. Ook in het domein van arbeidsvoorwaarden worden experimenten uitgevoerd.

 

Digitale en technologische ontwikkelingen gaan snel en blockchain is één van de grote drijvende krachten achter deze ontwikkelingen. Experts verwachten dat de impact vergelijkbaar zal zijn met die van de uitvinding van internet. De kenmerken van blockchain zijn dat het een universele, betrouwbare en transparante technologie is. Voor transacties is bijvoorbeeld geen ‘middle-man’ zoals een bank meer nodig.

 

Blockchain gaat ook zeker impact hebben op actuariële werkzaamheden. Niet alleen omdat delen van de traditionele business lijken te verdwijnen. Maar meer omdat er vraagstukken voor terugkomen waar actuarissen de juiste competenties voor hebben. Hoe waarderen we producten? Hoe hanteren we openbare databronnen? Hoe geven we risicomanagement vorm? Hoe halen we (relevante) data uit blockchain? En, hoe analyseren we deze (publieke) data en voorspellen we van daaruit de toekomst? Kortom, blockchain biedt volop nieuwe kansen.

 

ICT en wiskunde gaan al lange tijd hand in hand. Programmeren is altijd één van de kerncompetenties van actuarissen geweest. Blockchain maakt (nog) geen onderdeel uit van het curriculum van de actuaris. Sterker, de zoekterm levert op de website van AG en AI nog geen resultaten op. Maar dat gaat zeker veranderen in de (nabije) toekomst.

 

Hoe te beginnen? Het mooie is dat je het zelf echt al kan doen. Koop om te beginnen zelf Bitcoins, net als ik een paar maanden geleden. Doe de volgende aankoop met Bitcoins of pin bijvoorbeeld bij de eerste Bitcoin-automaten. Traceer vervolgens de transacties die je doet in de blockchain en leer zo spelenderwijs de technologie erachter te begrijpen: van proberen kun je leren. Start vandaag!

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.