Post-truth en nepnieuws – door Sabijn Timmers AAG MBA

 

Wie herkent niet de situatie dat je wekenlang aanbiedingen voor jurkjes op Google krijgt als je een keer online bij Zalando boodschappen hebt gedaan? Of die complete keuken inrichting die constant langskomt als je 1 keer naar een wasmachine hebt gezocht? Het gebruik van data neemt exponentieel toe, overal en ieder moment van de dag. Ze weten alles van je, en dat vaak zonder dat we het door hebben. Nieuwe regelgeving als PSD2 maakt dat je met een simpele klik op een knop een andere partij dan je eigen bank toegang geeft tot al jouw betaalgegevens.

 

Tegelijk ontstaat er, onder meer door discussies aan de andere kant van plas, vragen over welke data waar is. Niet voor niets is het woord 'post truth' volgens de Oxford Dictionaries het woord van het jaar 2016. In welke mate wordt data gemanipuleerd? Hoe weten we wat waar is? En als we weten dat data bewerkt is, hebben we dan nog toegang tot de echte, originele data? Wat is dat eigenlijk?

 

Ik heb zelf vastgesteld dat de prijs van eenzelfde ticket duurder was op mijn iPad dan op mijn Windows laptop, en ik word ook verleid door de opmerking 'nog maar 3 kamers beschikbaar', en 'er kijken nu nog 2 andere personen naar deze kamer'. Pats boem, toch maar snel boeken dan.

 

Dit alles roept bij mij de vraag op wie de onafhankelijke, betrouwbare partij is die de integriteit van het gebruik van data borgt, en die toezicht houdt op het toepassen van data in systemen. Recent stond er een goed artikel in het FD dat de accountant naar voren schoof, maar voor de financiële sector is daar zeker ook een rol voor actuarissen weggelegd. Wij maken al gebruik van data sinds het ontstaan van de verzekeringsindustrie. Al die jaren zijn we impliciet geconfronteerd met de vraag hoe wij met data omgaan. We controleren of de data valide is en compleet. We stellen vast of het gebruikt kan worden voor het doel dat we voor ogen hebben, of dit de juiste verklarende variabelen zijn om mee te nemen. Maar we maken ook de link naar de klant. Welke informatie mogen we gebruiken? Wat is integer om te doen? Hoe past dat bij het solidariteit begrip dat veelal nog de basis voor verzekeren is?

 

Omdat actuarissen al decennia bezig zijn met data hebben wij veel praktische kennis en ervaring, en is het een logische stap om vanuit de beroepsvereniging stelling te nemen over hoe wij vinden dat je professioneel en integer met data om moet gaan. Daar kunnen alle herrie schoppende politici dan mooi een voorbeeld aan nemen.

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.