Gooi je harnas af – door drs. Pelle van Vlijmen AAG FRM

 

Het is gelukkig weer voorjaar, dus ben ik de tuin te lijf gegaan. Lenteklaar maken, zeg maar. Er moest wat gesnoeid en bijeengebonden worden, en ik heb ook wat jong spul aangeplant. Daarnaast wilde ik wat nieuwe verbindingen, looppaden en nieuwe verlichting aanleggen, maar dan wel iets innovatiefs. Bijvoorbeeld verlichting die is aangesloten op de weersverwachting: de kleur geeft aan wat we de volgende dag kunnen verwachten. Het meeste werk gaat zitten in het stuk dat ik van de buurman erbij gekocht heb, zodat de tuin groter wordt met een meer strategische ligging. Ik besefte dat ik wel een paar echte specialisten nodig ging hebben om al mijn wensen te realiseren.

 

Toen kwam ik ze tegen: Pissebedden. Een van de weinige kreeftachtigen met een harnas die op het land leven. Onder iedere steen die ik oplichtte zaten ze, ze zaten dus overal.

Ik zag ineens overeenkomsten met actuarissen. Veelal hebben wij, evenals de pissebed, een harnas om ons heen, dat we afschudden als we groeien en/of ons aanpassen aan een andere omstandigheid. Een andere overeenkomst is dat ook wij overal zitten!

 

Als ik aan lenteklaar maken denk, moet ik ook denken aan verzekeringsmaatschappijen. Waar zijn zij op dit moment mee bezig? Inderdaad: Toekomst- en toezichthouder klaar maken. Wat zoveel inhoudt als; hier en daar snoeien, samenvoegen, uitbreiden, integreren en automatiseren. En ook hier kom je overal actuarissen tegen: immers, het toezicht op verzekeraars is een verademing waarbij wij ons helemaal senang voelen. Tel daarbij op de wens van de toezichthouder om het “three lines of defence” model in te bedden... helemaal goed.

 

Hoezo dan helemaal goed? Om te beginnen zijn wij onmisbaar bij de actuariële functie, verslaglegging, risk management, finance, capital management, productontwikkeling, maar zeker ook in verschillende managementrollen. Door het toenemende toezicht zijn wij ook druk met datakwaliteit en “data control frameworks”, project management, en data flow charts. Ja, zelfs bij IT- en dat is misschien wel tegenwoordig de meest strategische plek. En ten slotte in een rol bij het optimaliseren van processen. Want wie snappen de hele keten binnen de verzekeraar van voor tot achteren? Juist, I rest my case.

 

Oh, en dan weer terug naar mijn tuin, die ziet er inmiddels ook weer fantastisch uit.

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.