Papegaaien of actuarissen? – door Jos Berkemeijer AAG

 

Komt een klant in een papegaaienwinkel. Klant: wat kost die blauwe papegaai daar linksonder? Verkoper: een koopje, 200 Euro. Klant: wat kan die papegaai dan? Verkoper: hij zegt ‘koppie krauw’ en kan alleen de zin ‘ik weet het niet’ uitspreken. Klant: oh.., en wat kost die rode papegaai daar rechts? Verkoper: die kost 400 Euro. Klant: en wat kan die dan? Verkoper: die kan ook echt praten en spreekt volledige zinnen! Klant: en die groene papegaai daar rechtsboven? Verkoper: die kost 6.000 Euro. Klant: oei!, wat kan die dan allemaal wel? Verkoper: die kan helemaal niets. Klant: waarom is die dan zo duur? Verkoper: hij is de baas van die twee andere papegaaien.

 

De met stomheid geslagen klant, die uit is op een echt koopje, doet nog een laatste poging: en die gele papegaai daar linksboven? Verkoper: die kost slechts 10.000 Euro… Klant: hoezo ‘slechts’? Hij lijkt wel dood! Verkoper: dat is maar schijn, hij rust momenteel uit en overdenkt zijn berekeningen, het is een bijzondere en zeldzame papegaai, een ‘Psittacus Actuare Basilicus’, of in populair Nederlands, een (Koninklijke) Actuaris Papegaai. Het is bovendien een met uitsterven bedreigde diersoort, die overvoed dreigt te raken door een overdosis aan ‘Big Data Vitaminen’, waarop zijn maag-darm-stelsel van nature niet is ingesteld. Daarnaast wordt de Actuaris Papegaai bedreigt door opkomende roofvogelsoorten, zoals de Falco Econometricus en de Bubo Informaticus, met wie hij wil gaan samenwerken. Het exemplaar dat ik in mijn winkel heb, is inmiddels vijftig jaar oud en heeft zich in ruime mate bewezen. Zo kan hij  bijvoorbeeld de toekomst voorspellen door in sterftetabellen zo’n 150 jaar vooruit te kijken. Ook pretendeert hij met een grote mate van zekerheid pensioenuitkomsten van jonge deelnemers over meer dan 50 jaar vooruit te kunnen voorspellen.

 

Klant: hoewel 10.000 Euro veel geld is en 50 jaar al behoorlijk oud is voor een papegaai, lijkt het mij wel een koopje. Mag ik hem eens testen? Verkoper: natuurlijk, vraag hem maar iets. Hij heeft op alles een antwoord.
 
Klant: laat ik beginnen met een eenvoudige vraag. Hoeveel levert voor een nu twintigjarige deelnemer, een investering van 1 Euro uiteindelijk aan jaarlijks pensioen op? 

Actuaris Papegaai: voor ik dit simpele sommetje voor u uitreken, bij hoeveel rendement, hoeveel zekerheid, hoeveel inflatie, wat voor beroep en sekse, welke postcode, welke sociale bevolkings- en inkomensgroep, welk toezichtstelsel, welk economisch scenario en welk kabinet? Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen varieert het antwoord op uw vraag tussen de 12 Eurocent en 6 Euro jaarlijks pensioen per geïnvesteerde euro, alles uitgaande van een veronderstelde pensioenleeftijd van 72 jaar.     

 

Klant: inderdaad, dit is een erg intelligente papegaai die mij erg heeft geholpen in mijn beslissingsproces. Ik weet genoeg. Doet u mij maar eenmaal de blauwe papegaai van 200 Euro. Contant afrekenen graag.

 

Monty Python - Dead Parrot

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.