Vanillevla – door ir. Marc Heemskerk AAG

 

Van nature is de mens geen voorstander van veranderingen. Zo is ook mijn vrouw niets menselijks vreemd. De afgelopen jaren heeft zij meermalen getracht onze vertrouwde vanillevla te vervangen door nieuwerwetsere varianten. We hebben de Lentevla, Koningsvla, Peerkaneelvla en wat dies meer zij mogen proeven in huize Heemskerk.

 

Het resultaat was doorgaans teleurstellend. Mijn vaste quote is: “Als het lekkerder was dan vanillevla, was het ongetwijfeld al eerder uitgevonden”, waarna mijn vrouw teleurgesteld de volgende keer maar weer de vanillevla uit het schap haalt. Toch laat zij zich op lange termijn niet afschrikken en zal ik binnenkort weer een nieuwe vla-exoot in mijn bakje aantreffen. En feitelijk heeft ze ook gelijk. Als er in de loop der tijd betere of goedkopere alternatieven komen, bijvoorbeeld doordat de vanille onbetaalbaar wordt, moeten we echt omschakelen. Zo is de mens vanuit het stenen tijdperk naar het heden gekomen.

 

Misschien vraag u zich inmiddels af wat de actuariële insteek van deze blog is? Wel, probeer eens iets te veranderen in ons tweede pijler pensioen en de rapen zijn gaar in ons land. De doorsneepremie afschaffen? We presenteren een rekening van 100 of 60 miljard! De zekerheidsnorm van ons pensioen aanpassen? Maar we willen geen casinopensioen! De pensioenopbouw versoberen omdat pensioen wel erg duur wordt? Dan passen we de regels voor de vaststelling maar aan en gaan we onder de kostprijs inkopen!

 

Rationeel gezien is pensioen hét product dat zich leent voor veranderingen zonder pijn. Als de toekomstige opbouw wordt versoberd is dat jammer natuurlijk, maar waar zit de pijn eigenlijk? Voor oudere werknemers, de bijna gepensioneerden, kan er teleurstelling zijn over de verlaging, maar op hun totale pensioen raakt hen dit nauwelijks. Het meeste is immers al opgebouwd en dit blijft (grotendeels) in stand. De jongere werknemers kan een versobering wel materieel raken, maar het goede nieuws is dat de ingangsdatum nog ver in de toekomst  ligt. En om nu te gaan staken voor een inkomen over veertig jaar? Er is nog voldoende voorbereidingstijd om het lagere inkomen te ondervangen en wat is er bovendien zeker over veertig jaar?

 

Het gerucht gaat dat de laatste veertig jaar benut is om vanillevla te maken zonder het ingrediënt vanille, dus we lijken al eerder grotere versoberingen doorstaan te hebben. Laten we daarom ook wat vaart maken ons pensioenstelsel te moderniseren. U kunt zich vast wel aanpassen en zult er vermoedelijk geen boterham, of zo u wilt, bakje vla minder om eten. En ach, eigenlijk is die Zomervla van vanavond helemaal zo gek zo niet!              

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.