Fake news - door drs. Amba Zeggen AAG

 

Ach ja, die gekke Trump. Hij weet van geen ophouden. Elke keer weer probeert Mister T. glasheldere feiten tot fake news te twitteren. Een halfvol plein tijdens de inauguratie en tenminste 40% lagere opkomst dan zijn voorganger Obama? Ach ja, de foto was op het verkeerde moment genomen.

 

Nee, neem dan het gilde van actuariële broeders en zusters. Wij moeten niets hebben van fake news, halve waarheden en leugentjes om bestwil. Wij zijn gebaat bij het eerlijke verhaal, toch? Maar, hoe zit dat eigenlijk met onze rol en de strijd om de waarheid. Ja, we staan (helaas) te boek als die lui die altijd nee zeggen en met het vingertje zwaaien. Maar als het erop aankomt zijn we geen haar beter dan Sean Spicer.

 

Hoezo denk je, waar doen we het dan niet goed? Nou, wat dacht je van de kostenaannames. Vertel mij, welke actuaris steekt zijn (of haar) hand in het vuur voor deze creatieve sluitpost? Zijn dit de beste schattingen die we kunnen maken of hebben we het hier over alternatieve feiten? En hoe zit het bijvoorbeeld met de businessplannen? Denken we echt dat er nog enige omzetgroei zit in de Leven Portefeuille of is dat gewoonweg ‘fake news’? Natuurlijk kun je zwartgallige scenario’s bedenken die de businessplannen onderuithalen, maar het basisscenario is al heel ver weg van de realiteit. En hoe zit het dan met de UFR. Ik hoor u zeggen: “Ja, maar dat is een eis van de toezichthouder.” So what? Tegen regelgeving kun je ook tekeergaan. Kijk bijvoorbeeld maar hoe we strijden voor een rechtvaardige behandeling van onze LACDT.

 

Ik stel het volgende voor. Ten eerste laten we gewoon zeggen hoe het zit. De eerlijke en soms keiharde realiteit. Maar laat het daar niet bij. Zadel je stakeholders niet alleen op met problemen. Geef ook aan, wat er dan wel moet gebeuren en als het even kan meerdere alternatieven. Toon lef én ondernemerschap. En als je af en toe behoefte hebt aan fake news, volg je gewoon de twitteraccount van The Donald himself. Gegarandeerd succes!

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.