Innoveren: dat gaan we morgen doen! – door dr. Ruud Kleynen AAG

 

We gaan innoveren! Dat klinkt prachtig, maar de praktijk is vaak toch wat weerbarstiger. Een legacy die in tientallen jaren ontstaan is, in een paar jaar wegpoetsen, dat kan gewoonweg niet.

 

En als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo. Dan komen frasen op tafel als: “Als ik aan mijn Raad van Bestuur ga vertellen dat honderden mensen werken aan het in de lucht houden van systemen, terwijl een robot of machine hetzelfde werk kan doen voor een schijntje van dat bedrag, dan heb ik mijn langste tijd gehad. Dat is dus niet goed voor mijn carrière en dat gaan we dus niet doen”.

En als we het liever op een andere manier willen zeggen, dan is er nog altijd deze: “Daar gaan we een goed gefundeerde business case voor opzetten”. 100% zeker dat het project dan linea recta naar de eeuwige jachtvelden wordt afgevoerd.

 

Ook niet zo vreemd, toch? Innovatie gaat immers gepaard met een andere manier van werken en vaak betekent dat minder banen. Dat is dus linke soep. Voordat je er erg in hebt, heb je jezelf overbodig gemaakt en daar zit toch niemand echt op te wachten!  

Veranderen – en dat houdt innoveren vaak in - is iets waar we niet echt voor in de wieg gelegd zijn. En precies daarom willen we daar eigenlijk ook liever geen tijd aan besteden. We zijn als organisatie al lean en mean en daarom hebben we vandaag helaas geen tijd om ook nog nieuwe dingen op te pakken. Maar het goede nieuws is: morgen pakken we de draad op en gaan we ermee aan de slag…

 

En dan moet ik denken aan mijn dochtertje die, toen ze vijf jaar oud was, zei: “papa, morgen bestaat eigenlijk helemaal niet hè?”.

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.