De slimste mens worden? Volg een nieuwsdieet – door drs. Servaas Houben AAG FIA CFA FRM

 

Innovatie is hot! Van de laatste vier blogs op de website van het AG waren er drie sterk innovatie gericht. Zoals @JeroenBreen het zo mooi verwoord: “Stilzitten is saai”. En als je de verschillende media volgt krijg je de indruk dat wij ons inderdaad in een uniek tijdperk bevinden, waar veranderingen elkaar razendsnel opvolgen. Wie niet snel meebeweegt is al snel gedateerd en de klos.

 

Ontnuchterend was daarom een fragment tijdens het tv-programma van De slimste mens afgelopen zomer. Presentator Philip Freriks vroeg aan jurylid Maarten van Rossem hoe hij aan al zijn kennis kwam. Van Rossem antwoordde dat bij hen vroeger thuis geen televisie was en dat daarom iedereen wel gedwongen was te gaan lezen.

 

Nu is het voordeel van lezen ten opzichte van tv-kijken dat opgedane kennis veel langer blijft hangen. Van de boeken die u heeft gelezen weet u waarschijnlijk de verhaallijn en de thema’s die daar een rol in speelden. Maar weet u nog wat eergisteren het belangrijkste nieuws tijdens het acht uur journaal was? Of de week ervoor? Geen tv is dus achteruitgang op korte termijn, maar vooruitgang op de lange termijn: innovatie die uiteindelijk tegen ons werkt.

 

Dat focus een belangrijke succesfactor blijkt te zijn is al langer bekend. Lange tijd was het heel gebruikelijk tijdens schaakpartijen te roken en te praten. Drievoudig wereldkampioen schaken Michael Botwinnik bereidde zich daarom voor in ruimtes met rook en geluid zodat hij eraan gewend was en zijn focus niet zou verstoord raken. Ook presentatrice Eva Jinek vertelde onlangs dat een belangrijk deel van haar huidige succes komt doordat zij zich louter en alleen focust op haar Late Night show en niet op andere projecten. Dus ondanks de hype rondom multitasken, blijkt dat mensen vooral uit te blinken als zij 1 ding tegelijk doen.

 

En dat vind ik dan weer knap lastig aangezien we 24-7 met updates bestookt worden zoals: breaking news apps, devices of andere communicatiemiddelen zoals Facebook en Twitter. Het gevolg is dat ik steeds vaker van collega’s of vrienden hoor dat ze geen tijd meer hebben voor het lezen van een boek zoals dat van Piketty of Tversky. Mijn advies: neem een voorbeeld aan Maarten van Rossem en ga een tijdje op nieuwsdieet. Doe alle communicatiemiddelen bij thuiskomst uit en sla een boek open. Ik garandeer dat als je eenmaal start, het veel verslavender blijkt te zijn dan het dagelijkse nieuws te volgen . En voor je het weet zit je als jurylid bij De slimste mens.

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.