Toekomstmuziek die nu gecomponeerd wordt – door drs. Ron van Oijen AAG

 

Uit je comfortzone stappen. Snel handelen. Buiten de gebaande paden treden. Geen eigenschappen waar men als eerste aan denkt bij een actuaris. Toch past de omschrijving bij de actuarissen van mijn bedrijf. Door zich in te schrijven bij een competitie voor data scientists, genaamd Kaggle. De inzet: het verbeteren van de nieuwe huisdierenpropositie. Na afloop een aantal conclusies: ook in de ‘nieuwe wereld’ zijn er veel vraagstukken waaraan je als actuaris kunt bijdragen. Vraagstukken waarbij op voorhand onze denkkracht en transparantie geprezen wordt. Maar ook werd, na analyse van de beschikbare gegevens, al snel duidelijk hoe onmisbaar kwalitatief sterke data zijn. Vooral bij preventie. Die verbeterde propositie, die kwam er. En het gebruik en de inzet van data, dat neemt een vlucht.
 

We lezen veel over het verlies van privacy, over ‘big brother’, wanneer het gaat over data. Terechte punten, waar bedrijven scherp op moeten zijn en blijven. Een positief effect van het gebruik van data is echter de inzet voor preventie. Voorkomen is beter dan genezen. Ik hoef niet uit te leggen hoe blij verzekeraars daarvan worden.
Wat als een kraan een seintje geeft wanneer hij abnormaal lang open staat, om zo mogelijke overlast te voorkomen? Wat als we weerdata kunnen analyseren om snel aan klanten door te geven of de risico’s voor storm zijn toegenomen of juist afgenomen? Wat als sensoren in machines, bijvoorbeeld op schepen, ‘predictive maintenance’ mogelijk maken? Wat als slimme camera’s met beeldherkenning rond het huis inbraken kunnen voorkomen?
 

Klanten kunnen vrijwillig specifieke data delen, om korting op hun premie te krijgen. Bijvoorbeeld door een gezonde levensstijl te laten zien met een Smartwatch. Of door een beschaafde rijstijl. Sterker, je gaat pas betalen voor je autoverzekering, wanneer je daadwerkelijk rijdt.
 

Ander voordeel van datagebruik: premies blijven betaalbaar omdat we fraude beter kunnen detecteren en voorkomen. Bijvoorbeeld door tekstanalyse te doen op ingestuurde teksten, of claims af te handelen via een filmpje zodat je met gezichts- en spraakherkenning kunt detecteren of er fraude in het spel is. Dat alles wordt nog vergemakkelijkt door de inzet van blockchain, waardoor we in een fractie van de tijd die het nu kost, kunnen controleren of data ongewijzigd, juist en volledig zijn. Niet alleen kunnen we veel meer begrijpen van de wereld om ons heen, en daarop anticiperen, we kunnen dat ook nog eens sneller en gebaseerd op de juiste gegevens. Toekomstmuziek, maar wel muziek die nu gecomponeerd wordt.
 

Laatst was ik bij een groot en toonaangevend advocatenkantoor. Daar gaf ik aan dat actuarissen als kennispartner ook binnen het juridische vakgebied meerwaarde kunnen bieden, omdat wij bij uitstek de benodigde informatie aan de juiste producten en diensten kunnen koppelen en daarmee risico’s kunnen verminderen. De managing partner gaf toe daar niet eerder aan gedacht te hebben, maar het nu zeker zou overwegen.

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.