Kennisfestival: op zoek naar eigen rendement - door drs. Geert Mattelé AAG

 

Op 14 juni ben ik als ambassadeur betrokken bij het grootste Kennisfestival[1] van Nederland.

 

Hoe mooi zou het zijn als we als Koninklijke AG ook zo’n kennisfestival zouden kunnen organiseren om met name het uitwisselen van kennis en ideeën actief te stimuleren. Het doel zou dan moeten zijn dat andere beroepsgroepen, maatschappelijke instanties, universiteiten en politieke partijen kunnen aanhaken met vraagstukken en ideeën. Actuarissen/analisten zouden op hun beurt via pitches/presentaties hun kennis kunnen etaleren voor maatschappelijke toepassingen en aanverwante vakgebieden. Een ideaal podium om vorm te geven aan de maatschappelijk betrokkenheid van de vereniging en dus de beroepsgroep.

 

Kennis delen in een ontspannen informele sfeer. Niet strak in (mantel)pak in een (te) warme zaal waar iedereen zit te wachten tot de (netwerk)borrel begint, maar casual en in een inspirerende omgeving. Maar ook geen specifiek actuarieel festival, maar 1 waar we over muren heen kunnen kijken. Immers, vernieuwing en onverwachte inzichten komen vaak juist van buitenaf. Het is weer eens wat anders dan een “standaard” congres.

 

Maar terwijl ik deze blog aan het schrijven ben komt net een bericht binnen “Save the date 16 mei AG Jaarcongres 2018”, met als thema Inspiratie in het Spant! in Bussum (informatie en entertainment gaan hand in hand). “Wat heeft u, naast uw opleiding en analytisch inzicht, nog meer nodig om nieuwe uitdagingen te zien, te netwerken en bestaande en nieuwe ideeën te verwezenlijken tot nieuwe diensten of producten”, is waar het congres over zal gaan.

 

Ik zou zeggen “ondernemerschap” en dat betekent niet dat je meteen je eigen onderneming moet hebben, maar wel bepaalde eigenschappen en vaardigheden moet ontwikkelen. Ondernemend gedrag vertonen en leren om uit je comfortzone te stappen, voordat je wordt gedwongen door de situatie.

 

Laat het komende congres de opmaat zijn naar een Kennisfestival waarbij we ons niet beperken tot de financiële sector. De ervaringen uit het congres “Inspiratie” kunnen we dan meteen toepassen.

 

De blog van Joke Verbaan geeft in ieder geval inspiratie hoe wij een bijdrage kunnen leveren aan het spanningsveld tussen bewuste risico’s en de zoektocht naar (ons eigen) rendement.

 

[1] www.hetgrootstekennisfestivalvannederland.nl

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.