Vertrouwen en toepassen – door drs. Lotte van Delft AAG

 

Eind januari heb ik met een groep collega’s vier dagen geskied in Oostenrijk. Mijn eerste ski ervaring is inmiddels al twintig jaar geleden en op een paar bijzondere jaren na, ben ik ieder jaar op wintersport geweest. Dit zou de indruk kunnen wekken dat ik een ervaren skiër ben. Helaas, niets is minder waar.

 

Dus dit jaar weer op skiles met een paar collega’s die vorig jaar zijn begonnen met skiën. De meest eenvoudige pistes kom ik wel af, maar zodra het een beetje steil wordt, blokkeert iets bij mij en lijkt het wel alsof ik voor het eerst op de latten sta. Tijd dus om daar eens wat aan te doen.

 

Wat heb ik geleerd van die paar extra lessen? Vooral dat ik moet kijken waar ik naartoe ga en ook mijn lichaam die kant op moet bewegen. Dit terwijl ik vooral de neiging heb de berg als houvast te gebruiken en niet de diepte in te kijken. Door consequent de techniek toe te blijven passen, kreeg ik steeds meer vertrouwen en merkte ik dat het makkelijker en vooral leuker werd.

 

Waarom schrijf ik dit nu eigenlijk? Omdat de parallel naar ons dagelijks leven eenvoudig te trekken is. De techniek hebben we voldoende in de vingers, zeker als het gaat om het toepassen van onze actuariële kennis op bekende terreinen. Lastiger wordt het om te vertrouwen op onze actuariële techniek en deze toe te passen op nieuwe vraagstukken. We moeten dan het vertrouwde (de berg) loslaten en ons gaan richten op het onbekende (de steile helling).

 

Zelf heb ik de afgelopen jaren ervaren dat ik, door mijn analytische vaardigheden en opgedane ervaring, voldoende bagage heb om ook minder actuariële vraagstukken op te lossen. Zo heb ik een keer geholpen met het ontwikkelen van een risicomanagement model voor een Pandhuis. Een mooi voorbeeld van een opdracht waar mijn ervaring in scenariodenken en risicomanagement goed van pas kwam. De ervaring die actuarissen de afgelopen jaren hebben opgedaan met risicomanagement, risicomodellen en data analyse is op veel gebieden toepasbaar. We moeten nu ook het lef tonen ons te profileren en ermee aan de slag te gaan.

 

Of ik zelf nu naar het dal durf te bewegen zal blijken als ik mijn skiles in praktijk ga brengen in Oostenrijk met mijn gezin.

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.