Actuarissen, verover de ‘wider fields’! – door Merijn Schut MSc AAG CFA

 

Gedreven door mijn interesse in nieuwe vakgebieden of ‘wider fields’, begon het na jaren van ‘insurance consulting’ te kriebelen om een andere uitdaging aan te gaan. De zoektocht bracht mij bij de Enterprise Risk Management (ERM) afdeling van een bank, wat flink omschakelen was. De kennisachterstand verkleinen, de bank leren kennen, maar met name het opereren in een grote organisatie met diverse expertises en belangen, is een omslag vergeleken met de dynamiek en flexibiliteit van consulting!

 

Al snel viel mij op dat mijn achtergrond als actuaris een andere manier van denken en doen met zich meebrengt, wat voor diversiteit in het team zorgt. Naast kennis van balansen, financiële producten en financieel risicomanagement, ben ik als actuaris gewend om; i) ver in de toekomst te kijken, waarbij scenario’s onmisbaar zijn, ii) te focussen op meerdere risico’s, deze te aggregeren en op waarde schatten en iii) de complexiteiten van ons vak zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen. Deze competenties, samen met een professionele en integere instelling, maakt dat actuarissen in mijn optiek gemakkelijk waarde kunnen toevoegen in de bancaire sector (zo ook bijvoorbeeld binnen modellering, model risk management,  ALM, stress testing en kapitaalbepaling).

 

Bij een overstap naar een bank heb ik het nog over een relatief nabij ‘wider field’. De skill set aan competenties is ook waardevol voor vakgebieden als vermogensbeheer en ERM buiten de financiële sector. Juist in een tijd waar diversiteit hoog op de agenda van elk bedrijf staat, kunnen actuarissen diversiteit en kwaliteit in dergelijke sectoren brengen.  

 

Naast dat ‘wider fields’ mooie kansen bieden, maakt het actuarissen ook wendbaarder in een veranderend werkveld. Desalniettemin gaat de verbreding van het vakgebied niet vanzelf en voordat er een duidelijke ‘pull’ komt vanuit andere sectoren, zal het inzet en energie vergen. Dus daarom: actuarissen, verover de ‘wider fields’!  

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.