Vijf gekke regels in pensioenland. Huh? – door drs. Agnes Joseph AAG

 

Regels zijn vaak logisch. Natuurlijk rijd je niet met 130 per uur door de bebouwde kom. Maar in pensioenland zijn er ook regels waarvan je denkt: huh, wat heb ik gemist? Dit is mijn top 5.

 

Korten tegen het korten

Pensioenfondsen moeten een buffer aanhouden om pensioenkortingen te voorkomen. Maar stel dat een fonds voldoende vermogen heeft om alle uitkeringen te voldoen, maar onverhoopt niet de extra vereiste buffer heeft. Dan moet het fonds soms toch korten. Dus korten om een buffer te vormen om korten te voorkomen. Huh?

 

Risicovrije marktrente?

Pensioen bouw je op bij een pensioenfonds of een verzekeraar. Zowel pensioenfondsen als verzekeraars berekenen je pensioen op basis van de ‘risicovrije’ marktrente. Beiden beleggen in dezelfde markt. Toch is de ‘risicovrije’ marktrente van verzekeraars hoger dan die van pensioenfondsen. Huh?

 

Nominaal sturen, koopkracht communiceren

De wet beschermt nominale uitkeringen. Koopkracht beschermen kan, maar komt op de tweede plaats. Daarvoor gelden strenge eisen en zijn hoge drempels opgeworpen. Tegelijkertijd moeten pensioenfondsen deelnemers informeren over pensioen in termen van ‘koopkracht van nu’. Nominale uitkeringen hebben namelijk weinig betekenis. Huh?

 

Wel kans op minder, maar niet op meer

Inmiddels weet iedereen dat je minder pensioen krijgt als het flink tegenzit. Maar wat als het echt meezit? Dan is je pensioen wettelijk gemaximeerd. Is er nog geld over, dan blijft dit in de pot of gaat het naar de werkgever. Iets afpakken is ok, maar iets extra’s geven mag dus niet. Huh?

 

Pensioenleeftijd kan omhoog, maar niet omlaag

De pensioenleeftijd stijgt met de levensverwachting. Maar wat nu als de levensverwachting daalt? Dan blijft de pensioenleeftijd gelijk. De pensioenleeftijd kan dus omhoog, maar niet meer omlaag. Huh?

 

Dit is mijn top 5 van bijzondere pensioenregels. Ik had ook net zo makkelijk een top 20 kunnen maken…. Goed om toch nog een keer bij stil te staan. Met of zonder nieuw pensioenplan.

 

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.