Winnaars Johan de Witt publicatieprijs

David Schrager wint Johan de Witt publicatieprijs 2019

Donderdag 28 november 2019 werden, voorafgaand aan het AG Najaarscongres, door juryvoorzitter Jos Berkemeijer AAG de Johan de Witt prijzen 2019 uitgereikt.

 

De winnaar van de Johan de Witt publicatieprijs 2019, David Schrager, gaat in zijn artikel Lang leve de ALM (De Actuaris juni 2019, uitgave 26-5) in op de vraag of het hedgen van langleven risico pensioenfondsen kan helpen hun ALM-positie te verbeteren. Het artikel beschrijft op prikkelende wijze het effect van een langleven hedge als beleidsinstrument in de optimalisatie van het ALM-beleid van een pensioenfonds in een gestyleerd model met representatieve parameters. Hoewel meerdere hedge instrumenten voorhanden zijn, gebruikt Schrager in zijn analyse een longevity swap als hedge instrument, aangezien deze het meest eenvoudig is.

 

Jos Berkemeijer AAG (links) en David Schrager (rechts)

 

Schrager toont aan dat het hedgen van het langleven risico kan helpen de ALM-positie van een pensioenfonds te verbeteren. Tegelijkertijd roept het de vraag op wat pensioenfondsen in de markt weerhoudt om deze de-risking transacties ook daadwerkelijk uit te voeren. In het juryrapport wordt Schrager uitgenodigd om nader praktisch onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar de vraag of de werkelijke hedgingkosten in de praktijk wel voldoende opwegen tegen de berekende voordelen. Ook zou kunnen worden onderzocht of de relatief beperkte omvang van het langleven risico ten opzichte van het marktrisico, pensioenfondsen in de praktijk weerhoudt van het inzetten van dit langleven hedging instrument.

 

Vooral het feit dat Schrager met zijn publicatie in De Actuaris dit alternatieve beleidsinstrument onder de aandacht van de beroepsgroep heeft gebracht, sprak de jury zeer aan. Zij nodigt de lezer daarom ook uit te reageren op het artikel om zo bij te dragen aan het debat en de voors en tegens van de inzet van dit belangrijke beleidsinstrument voor pensioensector.

 

 

Winnaars publicatieprijs

2019: David Schrager (rechts)

 

2018: ir. Arno van Mullekom RBA (rechts)

 

2017: Tom Wijnhorst MSc (rechts)

 

2016: drs. dr. ir. David van Bragt RBA (rechts)

 

2015: Pascal Jansen MSc AAG (midden) en Hans Staring MSc AAG (links)

 

2014: Miriam Loois MSc (links)

 

2012: prof. dr. Steven Vanduffel (rechts)

 

2011: dr. Richard Plat AAG RBA (links) en dr. Katrien Antonio (rechts)