Kring Internationaal

Kring Internationaal brengt actuariële professionals samen die geïnteresseerd zijn in de internationale actuariële ontwikkelingen. Tijdens de bijeenkomsten staan internationale ontwikkelingen centraal.

 

Het lidmaatschap is gratis voor leden van het AG. Ook geïnteresseerden, die geen lid zijn van het AG, zijn welkom bij de bijeenkomsten van de kringen.

 

Bestuur

C.A. Tuin Actuarieel Analist AG (Caroline), voorzitter

Drs. S.M.A.A. Buckens AAG (Stephan)

Ir. R.E. van Leeuwen AAG (Rob)

Drs. I.A. Venetiaan AAG (Ilemele)

Ir. M.S. Visser AAG CERA (Marc Simon)

Drs. P. van Vlijmen AAG FRM (Pelle)

 

Activiteiten

Bijeenkomst The Belgian Connection (21 mei 2019)

Tijdens deze bijeenkomst van Kring Internationaal werd het dichter bij huis gezocht en bleek dat we toch meer verschillen van onze zuiderburen dan we hadden verwacht. De belangrijkste opmerking van de middag was dan ook: “Two countries seperated by the same language”. Pelle van Vlijmen gaf ter introductie inzicht in de problemen waarmee je te maken kunt krijgen als je als Nederlander met een dikke nek een vergadering met Belgen bijwoont. Teveel kritische opmerkingen en de vergadering gaat spontaan verder in het Frans……

 

Dennis van Giezen vertelde over de verzekeringsmarkt van België. Op het eerste gezicht zijn er weinig verschillen in de producten en premieomvang als je de verplichte ziektekostenverzekering buiten beschouwing laat. Maar als je wat beter naar de aanbieders en cijfers kijkt, zie je in België vooral lokale aanbieders en geen woekerpolisaffaire. De lokale focus en de relatie met de tussenpersoon is belangrijker dan de hoogte van de premie of de provisie. Hierdoor bestaat er in België niet zoiets als Independer. Men vertrouwt er op dat de tussenpersoon het beste voor heeft met de verzekerden. Zoals opa, oma, papa, tante en de buurman ook altijd goed zijn behandeld door de beste man/vrouw. Er is daardoor geen noodzaak tot procesverbetering, keiharde concurrentie of transparantie over provisie. Je ziet dan ook dat de werkgelegenheid in de verzekeringsbranche in België niet terugloopt en weinig tot geen innovaties hun weg vinden.

 

Koen Iserbijt ging nog wat dieper in op de cultuurverschillen die bestaan tussen Nederlanders en Belgen. Aan de hand van de kunstwerken van René Margritte schetste hij waarom we een haat-liefde verhouding hebben met onze zuiderburen. Wij Nederlanders hebben altijd ons woordje klaar en willen betrokken worden bij beslissingen. Daarom geven Belgen ons desgevraagd het advies: “Houd je mond een keer en luister”. Belgen zijn bescheiden en respecteren de hiërarchie binnen hun onderneming. Daarentegen betekent “ja” in praktijk “misschien” en “misschien” in praktijk “nee”. Daarom zijn Belgen stiekem wel jaloers op de directheid van de Nederlander.

 

Nog meer te weten komen over België? Ga zelf op onderzoek uit en houd deze lessen in het achterhoofd!

 

 

Aanvullende informatie

Aantal leden: 55

 

Aanmelden

Wilt u meer informatie of zich direct aanmelden als lid van Kring Internationaal? Dan kunt u dit als AG-lid aangeven in uw online profiel op het ledendeel van de website. Geen lid van het AG? Stuur dan een e-mail naar Esther Oostveen.