Kring Zorg

Kring Zorg brengt actuariële professionals samen die op het gebied van zorg werkzaam zijn of interesse hebben in onderwerpen rondom het thema zorg. Tijdens de bijeenkomsten staat de rol van het actuariaat binnen de zorg centraal staat.

 

Het lidmaatschap is gratis voor leden van het AG. Ook geïnteresseerden, die geen lid zijn van het AG, zijn welkom bij de bijeenkomsten van de kringen.

 

Bestuur

Drs. A.S ten Have AAG CERA (Albert), voorzitter

Drs. ir. E.J. Bramer (Erwin)

Drs. MSc J.A.N. Houtepen AAG MBA (Judith)

Drs. C.J. Jansen-Dirksen AAG (Cleo)

Dr. R.H.M.A. Kleynen AAG (Ruud)

Drs. N.A.A. Marquinie AAG (Noud)

B. van Wel MSc (Bas)

 

Activiteiten

Bijeenkomst Data Science in de zorg (14 mei 2019)

Donderdag 14 mei heeft Kring Zorg haar voorjaarsbijeenkomst gehouden met als onderwerp Data Science in de zorg. Het was een interessante, interactieve bijeenkomst, wat nogmaals aangeeft dat er in toenemende mate aandacht komt voor 'health analytics': toepassingen van data analyse in de gezondheidszorg. En dat de actuaris hier zeer zeker een rol in pakt. De mogelijkheden van health analytics zijn immers enorm. Het kan bijvoorbeeld inzicht geven in de effectiviteit van behandelingen, de kosten(ontwikkeling), maar ook voor de individuele patiënt voorspellen welke behandeling naar verwachting het beste werkt.

 

Sjors Altemühl (Associate Consultant bij Milliman) verwoordde het nog beter met de uitspraak "Kunstmatige intelligentie is de nieuwe elektriciteit. Net zoals elektriciteit vrijwel elke industrie in de vorige eeuw heeft getransformeerd, zal kunstmatige intelligentie vrijwel elke industrie in de huidigeeeuw transformeren.“ Om daaraan toe te voegen: “Machine learning klinkt abstract en complex, maar actuarissen hebben een uitstekende basis om de meest populaire methodes toe te voegen aan hun skill set”.

 

Fleur Hasaart (Manager Datascience bij CZ zorgverzekeringen) liet met praktische voorbeelden zien hoe CZ zorgverzekeringen op weg is naar een datagedreven organisatie door te experimenteren en te innoveren met Data Science. Bijvoorbeeld door de route van inkomende e-mails te automatiseren met neurale netwerken, maar ook door een benchmark over depressies te automatiseren.

 

Tot slot gaf Suzanne van Veen (Manager bij PwC) enkele praktische toepassingen en cases van Health Analytics. Welke uitdagingen komen hierbij kijken en wat zijn de verwachtingen van deze toepassingen?. Kunnen we de gezondheidszorg verbeteren en betaalbaar houden door middel van health analytics? En wat zijn de praktische, juridische en ethische beperkingen ook in de gesprekken met zorgaanbieders?

 

Met dit interactieve programma werd een goede bijdrage geleverd aan de actuele discussie over Data Science in de zorg en welke rol de actuaris daarin kan nemen.

 

 

Aanvullende informatie

Aantal leden: 60

Contact bureau: Esther Oostveen (030-6866192)

 

Aanmelden

Wilt u meer informatie of zich direct aanmelden als lid van Kring Zorg? Dan kunt u dit als AG-lid aangeven in uw online profiel op het ledendeel van de website. Geen lid van het AG? Stuur dan een e-mail naar Esther Oostveen.