Modelleren is een kunst

Publicatiedatum: 31 maart 2020

 

Rekenmodellen zijn hulpmiddelen die actuarissen sinds jaar en dag gebruiken om pensioenfondsen en verzekeraars te adviseren.

 

Dankzij technologische ontwikkelingen, zoals snellere computers, zijn er daartoe steeds meer mogelijkheden. We kunnen steeds complexere rekenmodellen bouwen.

 

Het vertrouwen in modeluitkomsten is vaak ongekend groot. Uitkomsten worden regelmatig als absolute waarheid gezien, in plaats van slechts als een hulpmiddel om tot besluiten te komen.

 

Aan de actuarissen is de uitdaging om niet alleen de modeluitkomsten zelf over te brengen, maar ook de waarde die je aan deze uitkomsten kan ontlenen. Belangrijk zijn bijvoorbeeld de randvoorwaarden en aannames waarop de modeluitkomsten gebaseerd zijn.

 

Dit is een uitdagend werkveld. Zo is niet alles te berekenen. Een model dat in de ene situatie ideaal is, kan ongeschikt zijn voor een ander vraagstuk. En is een ingewikkelder model niet per definitie beter.

 

Met dit paper willen we aandacht vragen voor modelgebruik. We illustreren de uitdagingen en geven tips. Modelleren is een kunst.

 

 

Bekijk het paper Modelleren is een kunst

 

 

Download het paper Modelleren is een kunst (PDF)